Jak używać serwetek – poradnik
Gdy przychodzimy do restauracji, oprócz zastawy na stołach widzimy również piękne serwetki płócienne, flizelinowe lub papierowe. Ich ułożenie – często dość wymyślne – sugeruje, że znajdujemy się w miejscu, które stawia na nie tylko na elegancję ale wymaga od nas odpowiedniego zachowania.
Choć większość z nas wie, do czego służy serwetka i jak ją wyciągnąć ze zwykłego serwetnika, to jednak co zrobić z taką serwetką leżącą na stole obok talerza, już nie do końca. Użycie serwetki niejednokrotnie wprawia gości w zakłopotanie. Czy należy ją rozłożyć zaraz po zajęciu miejsca, czy może odczekać aż kelner poda posiłek?
Zacznijmy od tego, że używanie serwetek ma swoją długą historię. Dawniej używano ich podczas posiłków do wycierania tłustych dłoni ponieważ jeszcze nie stosowano sztućców. Troszkę później ich zadanie się zmieniło i serwetkę wkładano za kołnierz lub wiązało pod szyją w celu ochrony odzieży przed poplamieniem. Dziś takie czynności są uważane za niedopuszczalne.
Zebraliśmy poniżej wszystkie najważniejsze wskazówki dotyczące używania serwetek. Zasady, które poniżej opisujemy, dotyczą głównie serwetek z tkanin – nie odnoszą się do serwetek papierowych.